4. MÓN LABORAL


SESSIÓ: EL TREBALL


EL MÓN LABORAL


Segur que tens molts dubtes sobre el món del treball.






Com saps, fins que no tinguis 16 anys no podràs accedir legalment a una ocupació, però la preparació que en aquesta edat es posseeix no permet, generalment, ocupar més que feines d'escassa qualificació i poques possibilitats de promoció.

D'altra banda, només als 18 anys s'adquireixen plens drets laborals. Per això, és aconsellable adquirir un nivell professional mínim. Sabent això, i amb la nostra formació acadèmica ja finalitzada podem buscar treball.

No obstant això, si decideixes incorporar-te al món laboral, aquí tens algunes recomanacions:
1. Inscriu-te en l'oficina d'Ocupació Pública de la teva Comunitat Autònoma més propera al teu domicili. En el nostre cas a l’oficina del SOIB (Servei d’Ocupació de les Illes Balears) de Manacor.

2. Prepara't un bon Pla de Cerca d'Ocupació:
- Has d'estar atent als avisos de l'Oficina d'Ocupació, consultar diàriament la premsa i les revistes especialitzades que facilitin informació sobre l'oferta laboral.

- És convenient aprendre a elaborar documents senzills (carta de presentació en empreses, currículum vitae...) i conèixer els procediments de selecció emprats per les empreses (entrevistes, tests...).

- També pots sol·licitar ocupació en les agències privades de col·locació.

3. Informa't de les possibilitats de fer alguna cosa pel teu compte, la teva pròpia empresa o negoci sol o amb uns altres en una cooperativa o societat anònima laboral.

4. Mentrestant realitza activitats de formació per aconseguir un nivell professional mínim. 

A continuació, clica en els enllaços i trobaràs un petit manual sobre tècniques de recerca d'ocupació, a més de multitud d'estratègies i pràctiques per aconseguir un lloc de treball.

Tècniques de recerca d'ocupació.
Cercador d'ocupació.


EL CURRÍCULUM VITAE

Per començar a treballar és molt important que sàpigues comunicar qui ets i quins són els teus millors característiques. Per a això, una de les tècniques que més s'utilitzen i que millors resultats donen és el Currículum vitae.




El currículum o curriculum vitae és un resum de les nostres dades personals, acadèmics i professionals. El seu objectiu és aconseguir que el seleccionador s'interessi per qui ho presenta i així aconseguir una entrevista per obtenir el lloc de treball. Per tant hem de cuidar la seva presentació i redacció.

CARACTERÍSTIQUES:
  • Curt: no superar les dues pàgines a màquina o ordinador (sense explicar la carta).
  • Concís: no utilitzar molta literatura. Exposar dades, títols i càrrecs escaridament, però sense utilitzar abreviatures.
  • Veritable: no s'ha de mentir.
  • Convincent: destacar els aspectes que despertin l'interès del seleccionador.
  • Específic: enfocar tot el currículum al lloc de treball que es persegueix.

FORMA DE PRESENTACIÓ
·         En foli din-A 4 i escrit a màquina o ordinador.
·         Les pàgines s'escriuran només per davant.
·         És fonamental no cometre errors.
·         Els marges seran amplis i les pàgines estaran numerades.
·         Evitar referències íntimes.
·         Utilitzar la forma impersonal. No dir "vaig treballar", vaig estudiar"....
·         No esmentar els fracassos.
·         No enviar més dades que els que es demanen. Per exemple si no se sol·licita una fotografia no s'ha d'enviar, encara que pensem que sigui una dada al nostre favor., en el cas que se sol·licitin haver de ser de grandària carnet i situar-se en la part superior del C.V.

MODELS DE CURRÍCULUM
Pot ser de dos tipus:
Cronològic: dóna molta importància a la variable temporal i narra els fets tal com s'han produït al llarg del temps. És l'adequat si no tenim massa experiència. També pot ser en ordre invers, o sigui, començar per la data més propera i acabar al principi de la nostra activitat. Això es fa si es vol realçar l'últim que hem fet per ser més important que les primeres experiències laborals.

Funcional: omet la variable temps i és idoni per no haver d'esmentar el que hàgim estat aturats molt temps i per a persones que tinguin certa experiència.

Activitat:
Et proposo que practiquis en aquest aspecte. Segur que quan passin uns anys necessitaràs fer el teu propi currículum, així que som-hi. Demostra el que has après i crea el teu, si tens dubtes demana al teu professor o l'orientador.
Aquí tens exemples i alguns enllaços d’interès:

No hay comentarios:

Publicar un comentario